Над 717 000 деца се връщат отново в клас. За първи път

...
Над 717 000 деца се връщат отново в клас. За първи път
Коментари Харесай

Над 717 000 деца чуха училищния звънец

Над 717 000 деца се връщат още веднъж в клас. За първи път в историята, образователната година стартира в условия на изключителна епидемиологична конюнктура. Затова с изключение на с учебници, децата прекрачиха прага на класната стая с маски и дезинфектанти в раниците си.

Надеждата на възпитаници, родители и учители е, че годината ще продължи присъствено. Образователният министър опроверга слуховете, че страната има проект да затвори още веднъж учебните заведения през октомври. При изключителна обстановка обаче системата е подготвена да реагира до 24 часа и да се премине към отдалечена форма на образование.

Извънредните ограничения поради пандемията обаче не съумяха да помрачат празника. Денят беше доста прочувствен освен за тези, които за първи път влязоха в класните стаи -  мощни страсти имаше и у по-големите възпитаници, които действително не бяха стъпвали в учебно заведение още от март.

Така денят мина толкоз тържествено, колкото сме привикнали да го виждаме всяка година - въпреки и с по-малко деца, учители и родители. И тържество, единствено за част от класовете.

Различно е и за родителите - изпращат първокласник сред вълнението и паниката. „ Много деца ще бъдат в класа, само че се надявам да се съблюдават всички ограничения. Вече много време сме в интервал на пандемия, тъй че тя е осведомена непрекъснато да си мие ръцете ”, разяснява  Таня Бакалска.

Едно обаче си остана същото - и през днешния ден учебните заведения бяха пъстри и шумни. А присъстващите деца пристигнаха с първия си теоретичен урок - въпреки и не от учебниците.

„ Децата би трябвало да осъзнават обстоятелството, че от тяхното здравословно положение зависи и здравето на родителите им, както и на бабите и дядовците ”, показва Нели Костова - шеф на 32 СУИЧЕ " Св. Климент Охридски ".

Очаквано първият образователен ден не мина и без подозренията и терзанията на родителите. „ Най-вече ни безпокои носенето на маски. Маската в учебна среда съгласно мен ще е огромно затруднение за тях, тъй като тази маска непрекъснато ще пада по земята, ще се въргаля под дърво и камък ”, разяснява Силвия Делииванова.

Добре познатият звънец сложи началото на учебното заведение по невиждани до момента правила - с друг старт на образователните часове за обособените класове, с цел да се разминат и междучасията. Влизането в класните стаи е от разнообразни входове и коридори, с цел да има по-малко срещи с другари от прилежащите класове и повече отдалеченост.

Но въпреки всичко има нещо, което постоянно ще е по традиция - както всяка година на тази дата, по този начин и в този момент - учителите поведоха децата през прага на учебното заведение.

В ефира на NOVA образователният министър Красимир Вълчев, разяснява слуха, че от идващия месец учениците още веднъж ще минат в отдалечена форма на образование. Вълчев беше безапелационен, че страната няма проект за затваряне на учебните заведения.

Сценарият от края на предходната образователна година, когато децата учеха от диваните в домовете си,  няма да се повтори, безапелационен е просветният министър. „ Тази образователна година всички ще живеем малко или доста в условия на непредвидимост, само че няма планувано затваряне на учебните заведения за доста седмици или месеци.

До затваряне за седмица или две може да се стигне единствено при грипни епидемии. Нещо, което се случва всяка година ”, сподели той. И добави: „ Когато дойдат сезонните грипни вируси - в случай че има надвишаване на праговите стойности при тях - тогава ще се вземе решение дали за избрана област или община краткотрайно да се затворят учебните заведения. Но нямаме проект за затваряне от октомври сигурно ”.

Междувременно,  продължава недоволството на родители, които са срещу наложителното носене на маски в междучасията. Те се събраха на митинг пред просветителното министерство, където демонстративно изгориха няколко маски. 

Според протестиращите в еднократните маски има полипропилен, който децата вдишват в дробовете си. Затова упорстват маските да бъдат отстранени в учебно заведение, с цел да не вредят на децата.

По публични данни на МОН през днешния ден стартира образователната година за над 717 000 възпитаници в цялата страна. Броят на първокласниците, които за първи път влязоха в класните стаи, е 59 000.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР